Αρχική » Ιστορία
Σύλλογος

Ιστορία

@CavaCT · Italian Restaurant728 × 150 pxblack

το Γυμνάσιο Αμυνταίου

Η Χειροσφαίριση – Χάντμπολ με την μορφή που την ξέρουμε σήμερα,  7 παίκτες σε μικρό γήπεδο ξεκίνησε να καλλιεργείται στο Αμύνταιο από την Άνοιξη του 1974, όταν στο Γυμνάσιο Αμυνταίου συνυπήρξαν οι καθηγητές φυσικής αγωγής Θανάσης Ζάκας και Χρήστος Κοτζαμανίδης, οι οποίοι ξεκίνησαν να καλλιεργούν το άθλημα στην πόλη, σε ανοιχτό γήπεδο και όποτε το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες.

13.01.2025 22.03.17 REC

Σε κάθε σχεδόν μάθημα οι γραμμές του χωμάτινου γηπέδου οριοθετούνταν με ένα ακόντιο και για εστίες τοποθετούνταν αρχικά φόρμες των μαθητών και αργότερα πέτρες (τοποθετούνταν οι πέτρες αντί τις φόρμες, για να αποφεύγονται οι προστριβές μεταξύ των μαθητών, όταν η μπάλα χτυπούσε στις φόρμες και δεν ήταν εμφανής ο καταλογισμός του γκολ).

Από την επόμενη χρονιά (1975) το γήπεδο πήρε μια πιο μόνιμη μορφή και η οριοθέτησή του γινόταν με ασβέστη. Στην αρχή ήταν ο ασβέστης σε σκόνη και αργότερα ήταν σε διάλυμα μέσα σε βαρέλι, το οποίο βρισκόταν μονίμως δίπλα στο ντουβάρι του κτηρίου του σχολείου.

Μετά το διαχωρισμό του σχολείου σε Γυμνάσιο και Λύκειο κάθε τμήμα στο λύκειο είχε την ανδρική και γυναικεία του ομάδα μέσα από τη μαθητική του κοινότητα και γίνονταν αγώνες άτυπου πρωταθλήματος μεταξύ των μαθητικών κοινοτήτων σχεδόν ολόκληρη την ακαδημαϊκή χρονιά.

Σχολικές ομάδες χειροσφαίρισης με 7 παίκτες άρχισαν να συγκροτούνται από τη μεθεπόμενη χρονιά (1976) και σε άλλα μέρη της Δυτικής Μακεδονίας από καθηγητές φυσικής αγωγής των σχολείων (Φλώρινα, Σέρβια, Άργος Ορεστικό, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη).

Από τις σχολικές αυτές ομάδες προήλθε ο «Εθνικός» Κοζάνης με προπονητή τον καθηγητή φυσικής αγωγής Αθανάσιο Μιμίτο, ο «Αμύντας» Αμυνταίου με προπονητή τον Καθηγητή φυσικής αγωγής Αθανάσιο Ζάκα, και αργότερα η «Δόξα Περδίκκα» (χωριό στην περιοχή Πτολεμαΐδας) με προπονητή τον καθηγητή φυσικής αγωγής Σταύρο Νόβα.

Το άθλημα πρωτοπαίχτηκε επισήμως στην αυλή του Γυμνασίου Αμυνταίου στις 13 Φεβρουαρίου 1977, στις 12 το μεσημέρι με τη συμμετοχή έξι ομάδων, τεσσάρων αρρένων (Αμύντας Αμυνταίου, Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) Αμυνταίου, Γυμνάσιο Αμυνταίου, Εθνικός Κοζάνης) και δύο θηλέων (Αμύντας Αμυνταίου, Γυμνάσιο Αμυνταίου). Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 4 αναμετρήσεις:

Εικόνα1

3 σε επίπεδο Ανδρών

Στον πρώτο αγώνα αντίπαλοι ήταν οι ομάδες του «Αμύντα Αμυνταίου» και του «Εθνικού Κοζάνης» και το σκορ ήταν 8-2 υπέρ του «Αμύντα».

Στον δεύτερο αγώνα ήταν οι ομάδες του «Αμύντα Αμυνταίου» και της «Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης Αμυνταίου» και το σκορ ήταν 16-6 υπέρ του «Αμύντα»,

και στον τρίτο αγώνα αντίπαλοι ήταν οι ομάδες της «Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης Αμυνταίου» και του «Λυκείου» και το σκορ ήταν 6-3 υπέρ της «ΝΕΛΕ».

Την ομάδα του «Αμύντα» Αμυνταίου αποτελούσαν οι παίκτες: Μουταφίδης Νικόλαος, Μουταφίδης Αναστάσιος, Κοτζαμανίδης Χρήστος, Παπαχρήστου Νικόλαος, Τζήγας Θωμάς, Τραϊανός Βασίλειος και Χατζίκας Δημήτριος.

την ομάδα του «Εθνικού» Κοζάνης αποτελούσαν οι παίκτες: Μούττας, Τζιούτζιος, Μαυροματίδης, Γιάντζος, Καλαμάτας, Κάβουρας, Παπαϊωάνου, Μάμμας, Τσακιλτζίδης, Βασιλειάδης και Κωνσταντινίδης, ενώ προπονητής της ήταν ο ΚΦΑ Αθανάσιος Μιμίτος.

Την ομάδα του «Λυκείου» αποτελούσαν οι παίκτες: Δήμας Ιωάννης, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Μπάρζας Γεώργιος, Αναστασιάδης Γεώργιος, Καζαντζίδης Παύλος, Λαζαρίδης Κων/νος και Δέτσικας Ηλίας.

Την ομάδα της «ΝΕΛΕ» αποτελούσαν οι παίκτες: Καζαντζίδης Πραξιτέλης, Τσουμήτας Αλέξανδρος, Ρακόπουλος Πέτρος, Γιώσκος Νικόλαος, Σαρακατσάνης Ευάγγελος, Μπούτσης Ηλίας, Λαζαρίδης Ιωάννης και Κοκτσίδης Κων/νος.

1 σε επίπεδο Γυναικών

Στις γυναίκες ήταν οι ομάδες του «Αμύντα» και της «Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης Αμυνταίου» και το σκορ ήταν 1-0 υπέρ του «Αμύντα».

Τη γυναικεία ομάδα του «Αμύντα» αποτελούσαν οι παίκτριες: Νικολαϊδου, Γιαννίδου, Μούρτζου Βασιλική, Χατζή, Μπάρου, Γαργάνη Ανθούλα, και Ταμίλια Ζαχαρούλα.

Τέλος, τη γυναικεία ομάδα της «ΝΕΛΕ» αποτελούσαν οι παίκτριες: Χατζηιωάννου Αλεξάνδρα, Παπαδάκη, Χρηστίδου, Τσουμήτα Στέλλα, Φωτιάδου Παρθένα, Χατζηκωνσταντίνου και Παλιάτσου.

Η τελική κατάταξη

Άνδρες

1.Αμύντας Αμυνταίου

2.ΝΕΛΕ Αμυνταίου

3.Λύκειο Αμυνταίου

4.Εθνικός Κοζάνης

Γυναίκες

1.Αμύντας Αμυνταίου

2.ΝΕΛΕ Αμυνταίου

Screenshot 2025 01 13 at 22 20 51 ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 45 χρόνια Ελληνικό Χάντμπολ 13 Φεβρουαρίου 1977

Γραμματείς των αναμετρήσεων ήταν οι μαθήτριες του Λυκείου Χατζηαθανασίου E. και Πετρίδου Μ.

Χρέη διαιτητών ανέλαβαν ο παίκτης-μαθητής Ηλίας Μπούτσης και οι καθηγητές φυσικής αγωγής Χρήστος Κοτζαμανίδης και Αθανάσιος Ζάκας.

Τους αγώνες παρακολούθησαν επίσημοι (Γ.Γ. Βόρειας Ελλάδας (Μαρινάκης), Νομάρχης Φλώρινας (Ασπασίδης), Δήμαρχος Αμυνταίου (Φιλίππου), Ειρηνοδίκης Αμυνταίου (Σαββάκης) και φορείς της πόλης), εκπρόσωποι της τεχνικής επιτροπής χειροσφαίρισης του Σ.Ε.Γ.Α.Σ (Μπουφίδης, Μαγκλάρας, Σταθάτος), και πολλοί κάτοικοι της περιοχής Αμυνταίου. Η πρόσκληση των επισήμων έγινε με έγγραφα  από τον Αμύντα και το «κάλεσμα» των κατοίκων έγινε με φέιγ βολάν . Έτσι το Αμύνταιο γίνεται γενέτειρα της Ελληνικής Χειροσφαίρισης και ο ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ο ιδρυτικός σύλλογος του αθλήματος.

ΤΜΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ

Η Α΄Πανελλήνια διοργάνωση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1977 στην Αθήνα με συμμετοχή 16 ομάδων (9 του κέντρου και 7 της επαρχίας) στην οποία πρώτευσε ο Φίλιππος Βεροίας, ενώ ο Αμύντας κατέλαβε την 3η θέση. Τον Μάιο του 1978 διεξάγεται στην Κατερίνη η δεύτερη Πανελλήνια συνάντηση, στην οποία ο ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ στέφεται πρωταθλητής. Το 1979 αναγνωρίστηκε η ανεξάρτητη Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος Ο.Χ.Ε., που διοργάνωσε το πρώτο επίσημο Πρωτάθλημα. Στον τελικό αναμετρήθηκαν Ιωνικός Ν.Φ και Αμύντας Αμυνταίου, με τον Αθηναικό σύλλογο να κατακτά το πρωτάθλημα.

Εικόνα3Η Ανδρική ομάδα του Αμύντα Αμυνταίου στον πρώτο τελικό του Εθνικού Πρωταθλήματος το 1979

ΓΙΑΝΚΟΥΛΗΣ – ΤΡΑΪΝΟΣ – ΤΖΗΓΑΣ Θ. – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ – ΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ – ΚΙΟΣΕΣ – ΓΙΩΣΚΟΣ

ΜΟΥΤΑΦΙΔΗΣ – ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ – ΚΑΖΑΤΖΙΔΗΣ – ΤΖΗΓΑΣ Κ. – ΚΟΚΤΣΙΔΗΣ – ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ – ΚΟΣΜΙΔΗΣ


Έκτοτε, ο ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ αποτέλεσε τον καλύτερο πρεσβευτή της Δυτικής Μακεδονίας στον χώρο της Χειροσφαίρισης, αφού επί σειρά ετών ήταν στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής κατηγορίας, αναδεικνύοντας άριστους αθλητές που στελέχωσαν την Εθνική ομάδα. Η μικρή επαρχιακή ομάδα κατάφερε μέσα από την συστηματική δουλειά αθλητών και προπονητών να εδραιώσει την θέση της στους ισχυρούς την Ελληνικής χειροσφαίρισης και το Αμύνταιο με την πολυάριθμη συμμετοχή των πολιτών γίνεται μητρόπολη της Ελληνικής Χειροσφαίρισης.

ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Τον Σεπτέμβριο του 1984, με πρωτοβουλία του τότε Αντιπροέδρου του Αμύντα, Νίκου Πετράκου συστήνεται γυναικεία ομάδα χάντμπολ η ομάδα κάνει τα πρώτα δειλά της βήματα στο χώρο, παρακινούμενη από την αίγλη της ανδρική ομάδας και από το ενδιαφέρον των αθλητριών για το άθλημα.

Το 1988-1989, την εκγύμναση και καθοδήγηση του γυναικείου τμήματος, αναλαμβάνουν ο αείμνηστος Γρηγόριος Καρναγγελίδης και ο Πέτρος Πετράκος, με την ομάδα να συμμετάσχει την ίδια χρονιά στο περιφερειακό πρωτάθλημα.

Εικόνα4Η Γυναικεία ομάδα του Αμύντα στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα τη σεζόν 1988-1989

Καναργελίδης – Πετράκου – Γιαπουτζή - Γεωργιάδου Ε. - Ρώμα Β. - Γιαγκούλη - Ευγενιάδου Α. - Πετράκος Ν.

Μπάσια - Ευγενιάδου Ε. - Παπαβασιλείου - Μεδίτσκου - Ρώμα Δ. - Γεωργιάδου Α. (Καθήμενες)

Το 1990 η ΟΧΕ, προχωράει σε αναδιάρθωση των πρωταθλημάτων και η γυναικεία ομάδα του Αμύντα λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά σε Εθνική κατηγορία, αυτή του Βορείου ομίλου της Β Εθνικής που αποτελείτο από 10 ομάδες ( Αρίων Πτολεμαίδος, Καρδίτσα, Αρη Θες/νίκης, ΓΣ Δράμας, Σέρρες, Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών, Καλλιθέα Βέροιας και Αμύντας Αμυνταίου.

Εικόνα6
Η Γυναικεία ομάδα του Αμύντα στο Πρωτάθλημα της Β Εθνικής Κατηγορίας τη σεζόν 1994-1995

Καζόγλου – Γιαπουτζή – Πετράκου Π. – Γεωργιάδου – Μεδίτσκου – Παπαβασιλείου – Μπάντη

– Ζαφείρη - Γεωργιάδου Α. – Πετράκος

Γραϊκού – Μπάλιου – Γαλμπάδη – Κωστοπούλου – Πετράκου Χ. – Θωμά (Καθήμενες)

Το διάστημα 1992-1995 τα ηνία του γυναικείου αναλαμβάνει ο Βεροιώτης Ιορδάνης Καζόγλου,μετά το πέρασμα του Ημαθιώτη προπονητή, το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας ανατίθεται στον Λάζαρο Λαζαρίδη, ο οποίος καταφέρνει το 1996 να προβιβάσει για πρώτη φορά τον Αμύντα στην Α2 Εθνική , ξεπερνώντας τα εμπόδια του Ζαφειράκη Νάουσας, του Φιλώτα Φλώρινας και των Αργοναυτών Πτολεμαϊδας που ήταν οι βασικότεροι συνδιεκδικητές της ανόδου.

Το 1996 επανέρχεται στο πάγκο του συλλόγου ο Πέτρος Πετράκος, ενώ το 1999 την ομάδα αναλαμβάνει ο Θωμάς Τζήγας, ο οποίος στα 3 χρόνια παραμονής του στην τεχνική ηγεσία, αναδεικνύει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια αξιόλογη φουρνιά νεαρών αθλητριών (Ειρήνη Ηλιάδου, Κόρρα Πανδώρα, Ελένη Τσιρνάρη, Άρτεμις Πιπερίδου, ) που στελέχωσαν επάξια τα εθνικά συγκροτήματα και διέγραψαν πορεία πρωταθλητισμού σε επίπεδο συλλόγων. Μάλιστα το 2001 ο Ελληνας τεχνικός κατορθώνει να προβιβάσει τον Αμύντα, για δεύτερη φορά μετά το 1996, στην Α2 Εθνική.

Εικόνα5Η Γυναικεία ομάδα του Αμύντα στο Πρωτάθλημα της Β Εθνικής Κατηγορίας τη σεζόν 1994-1995

Τζήγας – Θωμά – Γαλμπάδη Σ. – Μπάντη – Γεωργιάδου – Ρόμπη – Κατοικαρίδου – Σονιάδου – Θεοδοσιάδης

Γαλμπάδη Α. – Πετράκου – Ηλιάδου – Τοϊτου – Κάσσου – Παπαβασιλείου (Καθήμενες)

Το 2002 – 2004 Ο Σκοπιανός Ρίστο Κωνσταντίνοφ και εν συνεχεία το 2004-2005 ο Νίκος Γιώσκος είναι οι τελευταίοι προπονητές, που θα καθοδηγήσουν την ομάδα στην Α2 Εθνική, καθώς θα ακολουθήσουν 7 χρόνια παρουσίας του Αμύντα στο πρωτάθλημα της Β Εθνικής, μετρώντας μέσα σ αυτό το διάστημα 2 χαμένα μπαράζ ανόδουτο 2009 και το 2010.

Οι προπονητές που πέρασαν αυτή την επταετία από το πάγκο της γυναικείας ομάδας ήταν: 2005-2006 Λιότσκα Θεανώ, 2006-2009 Ελευθεριάδης Λευτέρης, 2009-2010 Παναγιώτης Παπαζήσης, 2010-2011 Βαλάντης Κωστόπουλος – Γιώργος Θεοχαρίδης, 2011-2012, Νίκος Γιώσκος – Αναστάσης Παπαχρήστου.

Το 2011-2012 η ομάδα με τεχνικό δίδυμο τους Νίκο Γιώσκο και Αναστάση Παπαχρήστου, κατακτά το πρωτάθλημα στη Β Εθνική, σημειώνοντας 9/10 νίκες και επιστρέφει με φιλοδοξίες στην Α2 Εθνική.

Το 2012-2013 με ενορχηστρωτή τον Νίκο Γιώσκο και ένα αξιόλογο σύνολο αθλητριών, ο Αμύντας διαγράφει πορεία πρωταθλητισμού στην Α2 ,με απόλυτο σερί νικών 16/16 στον όμιλο του, οδηγείται σε αγώνα μπαράζ ανόδου στο Φιλίππειο της Βέροιας απέναντι στο Μακεδονικό Θεσ/νίκης. Μετά από ένα συγκλονιστικό σε εξέλιξη παιχνίδι οι παίκτριες του Αμύντα καταφέρνουν μετά από 2 παρατάσεις να λυγίσουν την αντίσταση του Μακεδονικού και να πανηγυρίσουν για πρώτη φορά την άνοδο στην Α1 , εξέλιξη ιστορική στα 29 χρόνια παρουσίας της γυναικείας ομάδας στις Εθνικές κατηγορίες.

Εικόνα7

Η Γυναικεία ομάδα του Αμύντα στον αγώνα μπαράζ με τον Μακεδονικό στο Φιλίππειο

Γιώσκος - Ρακοπούλου - Κόρρα - Παπαβασιλείου - Μπάντη - Τσιομπάνου - Τσένκο - Γεωργιάδου - Παπακωνσταντίνου

Γιαπουτζή - Σκόδρα Τ. - Σκόδρα Τζ. - Πάνου- Δημητριάδου - Γαλμπάδη - Ηλιάδου (Καθήμενες)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
pontios kateriniotis 728x150 1

Add Comment

Click here to post a comment

Επόμενος Αγώνας

Video Corner

Follow Us

tv
page